Sukukokoontumiset
27.12.2011 21:20

Sukujuhla pidettiin Yyterin Kylpylähotellissa lauantaina 19.8.2017

Sukujuhlaan osallistui n. 130 henkeä. Juhlat onnistuivat erittäin hyvin. Ruoka oli hyvää ja ohjelma viihdyttävää.

 

 

 

 

 

 Sukujuhla 24.8 2014

.

 

Erik Bergin jälkeläiset Porissa 21.8.2011

 

SUKUJUHLAT YYTERIN KYLPYLÄHOTELLISSA

 

Erik Bergin suku kokoontui kolmannen kerran 21.8.2011. Tällä kertaa kokoontumispaikaksi oli valittu Yyterin Kylpylähotelli. Paikan valinta oli onnistunut; ruoka oli hyvää, maisemat ikkunasta upeita ja tila mukavan kokoinen. Mahduimme hyvin vaikka meitä oli paikalla 230 henkeä. Ohjelma oli tällä kerralla vakavan arvokasta mutta kuitenkin viihdyttävää. Siitä pitivät huolta ohjelman esittäjät. Juhlan aluksi Samuli Jokinen toivotti vieraat tervetulleiksi ennen kuin kaikki yhtyivät laulamaan Satakunnan laulua Jari-Pekka Leinon säestyksellä. Sukuseuran sihteerille Mervi Nurmelle luovutettiin kukkaset tekemästään erinomaisesta työstä sukuseuran hyväksi. Seuraavaksi muisteltiin hetki edesmennyttä sukututkija Esko Nissilää. Esko oli joukossamme puheen ja kuvan muodossa. Katsoimme dvd:ltä Eskon puheen loppuosaa vuoden 2008 sukujuhlasta. Myös Eskon tytär Elina Granqvist muisteli isäänsä Samuli Jokisen ja Esa Santalan kanssa. Muistelun lopuksi Eveliina Virtanen lauloi ’Elämälle kiitos’ Jari-Pekka Leinon säestäessä haitarilla. Sitten opimme yhdessä DNA:sta ja sen merkityksestä sukututkimukseen emeritusprofessori Kalevi Wiikin johdolla. Genetiikan avulla voidaan päätellä ihmisten kulkureitit vuosituhansien kuluessa. Kalevi Wiikillä oli tutkimukseen käytettävissä Y-kromosomi Erikin isälinjasta. Sen perusteella hän pystyi päättelemään mistä Erik Berg on todennäköisesti lähtöisin. Nyt tiedämme, että Erikin suku on saanut juurensa Balkanilta ja kulkeutunut Länsi-Euroopan kautta Suomeen vuosituhansien aikana. Suomalaisista miehistä 28% kuuluu samaan I1a-M21 ryhmään kuin Erik Berg. Länsi-Suomessa tähän ryhmään kuuluu noin 40% kaikista miehistä. Oli hyvin mielenkiintoista päästä näin pitkälle juurilleen. Mielenkiintoisen DNA luennon jälkeen oli vuorossa maistuva ruokailu, jossa tarjottavat herkut haettiin noutopöydästä. Trubaruuri Jussi Perttu viihdytti vieraita hienoilla lauluillaan. Ruokailun jälkeen museolehtori Carita Tulkki kertoi viikingeistä ja heidän elämästään Eurassa, Erikin syntymäkunnassa viikinki-ajalla. Klo 15.30 olikin jo päätössanojen ja kahvin vuoro. Päätöspuheessa Samuli Jokinen esitteli sukuseuran uuden hallituksen ja uuden puheenjohtajan, jotka olivat valittu samana aamuna sukuseuran vuosikokouksessa. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Esa Santala Nakkilasta. Hän kuuluu Mathiaksen sukuhaaraan isänsä kautta, sekä Claran sukuhaaraan äitinsä kautta. Viimeisten puheiden jälkeen sukujuhla loppui kahvin parissa.

Sukujuhlassa oli myös yksi kaukainen vieras, Amerikasta Janice Koskinen, Mathiaksen sukuhaarasta.
Teksti ja kuvat: Esa Santala 25.8.2011

IMG_4336IMG_4291

Esa Santala ja Samuli Jokinen                    Jari-Pekka Leino ja Eveliina Virtanen  

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erik Bergin jalanjäljillä 24.08.2008

Nakkilassa

Marjut Haapanen

Porilaisen Esko Nissilän uuttera sukututkimusharrastus poiki ensimmäisen sukukokouksen viiden vuoden tutkimisen jälkeen vuonna 2006. Vuotta myöhemmin perustettiin Erik Bergin sukuseura ja hallitus alkoi valmistella seuraavaa sukukokousta.
Sunnuntaina 24.08.2008 Nakkilassa oltiin jälleen ruotusotilaan jalanjäljillä noin 270 sukulaisen voimin. Ulvilasta oli mukana muun muassa Haapasia, Jokisia, Mäkisiä, Ojaloita ja Pohjoloita. Seuran puheenjohtajana toimii Samuli Jokinen.

Esi-isä Erik Berg syntyi 9.4.1763 Euran Nuoranteella. Tiedossa on, että äitinsä kuoleman jälkeen Erik lähti Nakkilaan Ruhaden kylään Puonnin talon rengiksi. Hän oli tuolloin vasta 13-vuotias.
Erik oli naimisissa kahdesti. Ensimmäisestä avioliitosta säilyi sukua jatkamaan vain Maria Erikintytär. Valborg-vaimon kuoltua keuhkotautiin Erik nai Haistilan lautturin tyttären Kaisan. Kuudesta lapsesta jäi sukua jatkamaan Mathias, Caisa, Clara, Lovisa ja Esaias.
Vuonna 1784 Erik pestautui Euran komppanian ruodun 106 sotilaaksi ja osallistui 1789 sotaan, jonka Ruotsin kuningas Kustaa III oli aloittanut Venäjän kanssa. Erik Berg oli mukana myös Lapuan taistelussa 1808, jolloin hän haavoittui vakavasti.

Esko Nissilän tutkimusten mukaan Matiaksen sukuhaara on laajin 1 300 jäsenen voimin. Marian sukuhaarasta on jäljitetty 59 henkilöä, Kaisan noin 300, Claran 350, Loviisan 200 ja Esaiaksen 346.
2 580 Bergin jälkeläisestä on elossa 1 800, joista naisia 950. Bergiläisiä kuudennessa polvessa on 370, 7. 600, 8. 750, 9. 350 ja kymmenettäkin polvea on jo kolme henkilöä.
Erik Bergin sukuseura kokoontuu seuraavan kerran vuonna 2011, jolloin selailtaneen jo omaa sukukirjaa.

Erik Bergin sukujuhlassa oli myös " Ameriikan serkkuja ", kuvassa vasemmalla Esko Nissilä ja muut henkilöt amerikkalaisia sukulaisia Claran suvusta. Kuvassa kolmas vasemmalta Stuart Palonen. Stuart oli opetellut kertomaan suomeksi olevansa 72-vuotias eläkkeellä oleva hallituksen insinööri, joka on syntynyt Brooklynissä New Yorkissa ja asuu nykyään Bostonissa. Ruotusotilaan jälkeläisiä Palosen sukuhaarasta asuu USA:ssa ja Kanadassa noin 100 henkeä.

Esko ja Stuart tutkivat Ulvilan vanhan kirkon rankaistuspenkin kirjoituksia jos sattuisi löytymään Palosen puumerkit. Eivät löytäneet mitään Paloseen viittavaa.

 
27.08.2006 00:00

 

SUKUJUHLAT

Ensimmäinen Erik Bergin jälkeläisten sukukokoontuminen pidettiin Nakkilassa 27.8.2006 Juhlatalo Marimbassa. Kokoonkutsujina toimivat Samuli Jokinen, Sirpa Ijäs, Anna-Mari Langen, Teuvo Ruohonen, Esko Nissilä, Kaisa Puputti sekä Anneli Kaukovaara.

Tuskin arvasi ruotusotamies Erik Berg, miten suuri joukko hänen jälkeläisiään aikanaan kokoontuu Nakkilaan muistelemaan menneitä, tapaamaan toisiaan ja perustamaan sukuseuraa. Sunnuntaina 27 päivä elokuuta vuonna 2006 ruotusotamiehen jälkeläisiä oli koolla kirkon vaiheilla noin 330 henkeä. Sukukokoontuminen aloitettiin osallistumalla jumalanpalvelukseen sekä laskemalla kukkia suvun esivanhempien haudoille. Kirkkokin oli kahdelta kolmasosaltaan täynnä, todella näyttävä tapahtuma Nakkilan kokoisella paikkakunnalla ja suurin osa jälkeläisistä tuli vielä muilta paikkakunnilta. Bergin suku on levinnyt ympäri Suomea, joskin suurin osa jälkeläisistä vaikuttaa edelleen Kokemäenjokilaaksossa.

Sukujuhlassa Esko Nissilä kertoi sukututkimuksestaan ja kirkkoherra Lasse Vappula kertoi Nakkilasta ja sen kylistä. Muu ohjelma perustui suvun jäsenten esityksiin.

Miten tähän päädyttiin. Ajatus kokonaisen suvun kokoontumisesta heräsi minulle, kun olin järjestämässä pelkästään Nissilä-nimisen sukukunnan kokoontumista Nakkilaan 27.07.2003. Tilaisuudessa lupasin isäni tädille Fanni Haapaniemelle, että järjestän Erik Bergin suvun kokoontumisen samana kesänä kun hän täyttää syksyllä 10.09.2006 100-vuotta. Sukututkimuksen edetessä sukukuntien ja perheiden määrä kasvoi koko ajan ja tultaessa vuoteen 2006 nimiä oli yli 3000 ja perheiden määrä ylitti 600 kappaleen rajan. Mietin miten tämä kokoontuminen saataisiin järjestettyä. Olin sairastunut syöpään vuonna 2005 ja toivuttuani leikkauksesta ja päästessäni kiinni tutkimustyöhön, myös sairauteni aiheutti kysymyksen, miten jatkossa? Päädyin perustamaan toimikunnan, joka ottaisi asian hoitaakseen. Omat resurssini olivat rajalliset ja siksi tarvittiin henkilöitä jotka olivat kiinnostuneita suvusta ja sukututkimuksesta.

Nakkilan kirkkoherranvirastossa oli silloin työssä Sirpa Ijäs os. Heinonen, joka polveutuu Erikin vanhimmasta pojasta Mathiaksesta, josta minäkin polveudun. Hän oli suurena apuna asian eteenpäin menoon. Sovimme hänen kanssaan, että kokoonnumme hänen luonaan helmikuun 20 päivä 2006. Kokoontumisessa olivat mukana myös Sirpan sisko Anna-Mari Langen ja Teuvo Ruohonen, joka myös polveutuu Mathiaksesta. Olin tehnyt alustavan suunnitelman päivän ohjelmasta ja ehdotuksen uusista toimikunnan jäsenistä, jotka edustaisivat Caisan, Claran, Lovisan ja Esaiaksen sukuhaaroja. Teimme päätöksen järjestää Erik Bergin suvun sukujuhla elokuun 27 päivänä 2006. Sovimme myös että ottaisin yhteyttä ehdottamiini henkilöihin ja pyrkisen sopimaan heidän kanssaan toimikunnan jäsenyydestä. Seuraava kokoontuminen sovittiin tapahtuvaksi 22.03.2006 Teuvo Ruohosella. Siihen osallistuisivat myös uudet jäsenet. Yhteydenotot ehdokkaisiin onnistuivat ja uusiksi jäseniksi toimikuntaan tulivat Caisan suku: Anneli Kaukovaara  Porista, Claran suku: Samuli Jokinen Ulvilasta ja Esaiaksen suku: Kaisa Puputti Nakkilasta.                            VANHAA NAKKILAA

Kuvassa Nakkilan vanhakirkko ja alttaritaulu


Nakkilan ensimmäinen kirkko rakenettiin 1763-1764 joen eteläpuolelle mäelle, jossa nykyinenkin kirkko sijaitsee. Kirkko oli alun perin yksilaivainen ja tervattu, myöhemmin punaiseksi maalattu puinen pitkäkirkko. Rakentaminen siis aloitettiin samana vuonna kuin Erik syntyi Eurassa. Kirkkoa laajennettiin vuonna 1883 jolloin kirkon sisäänkäyntipäätyyn tehtiin pidennys joka yhdisti erillisenä seisoneen kellotapulin kirkkoon. Kirkkoa korjattiin ja muutettiin 1887 tornia kohotettiin ja kirkko muutettiin ristikirkoksi ja uusittuun kirkkoon hankittiin myös urut sekä seuraavana vuonna se maalattiin harmaaksi. Puinen kirkko kaunisti Nakkilan kirkonmäkeä lähes kaksi vuosisataa. Uusi funtionalistinen kirkko valmistui vuonna 1937. Se oli ensimmäinen funkkiskirkko Suomessa ja on edelleen suosittu nähtävyys Nakkilassa.

Vuonna 1764 nakkilalaiset anoivat omaa pappia, koska kirkko heillä jo oli. Anomus lähetettiin kuninkaalle ja saatiin myönteinen päätös, joka tuli päivätyksi 12.12.1764. Nakkilan kappeliseurakunta tuli näin perustetuksi.

Nakkilan vanha ja uusi kirkko hetken rinnakkain 1937